25 Οκτωβρίου 2013

Γιορτή του ΟΧΙ

 

Η 28η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής επετείου για την Ελλάδα, στάθηκε αφορμή για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες γύρω από την ιστορία του τόπου μας.



Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 οι Ιταλοί με τελεσίγραφο προς τον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά ζητούν  να καταλάβει ο στρατός της Ιταλίας διάφορα στρατηγικά σημεία εντός της Ελλάδας.

Ο Μεταξάς σχολιάζει “Λοιπόν έχουμε πόλεμο”.


Τον Νοέμβριο του 1940 η κραυγή “Αέρα” συγκλόνιζε τα ηπειρωτικά βουνά. Οι Ιταλοί έχασαν τις βασικές τους θέσεις και ως τις 22 Νοέμβρη οι Έλληνες κατέλαβαν όλες τις περιοχές που κατείχαν πριν την έναρξη του πολέμου.


Η μάχη όμως δεν σταματά εδώ. Χαράματα, 6 του Απρίλη του 1941 στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οι Γερμανοί επιτίθενται βάναυσα στον ελληνικό στρατό. Επί τρεις μέρες σφοδρές επιθέσεις από την ξηρά και τον αέρα διαδέχονται η μία  την άλλη. Οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά, ο γερμανικός στρατός όμως περνά μέσα από την Γιουγκοσλαβία και στις 8 Απριλίου φτάνει στην Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν χρόνια δύσκολα. Με οδηγό το θάρρος και την τόλμη όμως ο ελληνικός στρατός κατάφερε πάνω στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας να φτάσει στην απελευθέρωση.


Έτσι σήμερα, στο ΕΕΕΕΚ Κισάμου για να τιμήσουμε όλους τους Έλληνες που θυσιάστηκαν εορτάσαμε περήφανα αυτήν την επέτειο με πολλές δραστηριότητες όπως ανάγνωση κειμένων, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια της εποχής, ζωγραφιές κ.ά. 

Υπεύθυνη άρθρου: Ν. Μ. μαζί με την ομάδα "Τα Αγρίμια του ΕΕΕΕΚ Κισάμου".

Φωτογραφίες: ΕΕΕΕΚ Κισάμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου