24 Μαρτίου 2014

25η Μαρτίου

Σήμερα τα "Αγρίμια" γιόρτασαν την εθνική επέτειο!

Θυμηθήκαμε τι συνέβη στη χώρα μας πρίν από πολλά χρόνια!! Για να ξεκινήσουμε λοιπόν...

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή. Γιορτάζει η θρησκεία μας και η πατρίδα μας. Η θρησκεία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η πατρίδα μας την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους. Οι Έλληνες ζούσαν κάτω από τον τούρκικο ζυγό για 400 χρόνια, πλήρωναν δυσβάσταχτους φόρους, έχαναν τις περιουσίες τους, δεν επέτρεπε να λατρεβούν το Θεό τους και να μαθαίνουν γράμματα.


Μιλήσαμε για όλους εκείνους τους ήρωες που εμψύχωναν τον κόσμο να ξεσηκωθεί. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Ρήγας Φεραίος που έγραψε το Θούριο, τον οποίο ακούσαμε και τραγουδίσαμε όλοι μαζί!


Είδαμε τις φωτογραφίες κι άλλων ηρώων του 1821 και συζητήσαμε για την προσφορά τους στον αγώνα! Κάναμε αναφορά στις πιο σημαντικές μάχες που δόθηκαν, όπως στα Δερβενάκια, στη Μάνη, στη Τριπολιτσά.


Δεν ξεχάσαμε να μιλήσουμε για τα λάβαρα του 1821. Τα χρόνια εκείνα, στην επανάσταση δεν υπήρχε ενιαία διοίκηση αλλά δρούσαν ανά περιοχές τα στρατιωτικά σώματα γι' αυτό το καθένα είχε τη δική του σημαία-λάβαρο.


Επίσης, είδαμε τον οπλισμό που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές και δώσαμε την ερμηνεία πολλών λέξεων που χρησιμοποιούσαν στην Ελληνική Επανάσταση π.χ. κλέφτες, αμαρτωλοί, κλεφτοπόλεμος, μπαϊράκι, λημέρι κ.α.

Γιαταγάνι


Καρυοφύλλι


Επειδή μας αρέσουν πολύ οι κατασκεύες ολοκληρώσαμε τη γιορτή μας φτιάχνοντας Ελληνικές σημαίες και τσολιάδες!


Έτσι πέρασε ευχάριστα άλλη μια ημέρα στο σχολείο μας.

Και του χρόνου να είμαστε καλά και να γιορτάσουμε πάλι παρέα!!!


Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου Βελεστίνλη



Υπεύθυνη άρθρου: Στέλλα Τερζάκη και η ομάδα τα "Αγρίμια" του ΕΕΕΕΚ Κισάμου

Φωτογραφίες ΕΕΕΕΚ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου