4 Ιουνίου 2014

Σωματογνωσία



Εξερευνώντας το σώμα μου 

Γιατί είναι σημαντικό κυρία να γνωρίζω το σώμα μου;

Κατά την διάρκεια μιας διάλεξης στο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής μας μοίρασε ένα σχοινί. Στη συνέχεια μας ζήτησε να δώσουμε σε αυτό το μέγεθος (περίμετρο) που νομίζουμε ότι έχει η μέσης μας. Από τους συνολικά 15 μαθητές μόνο ένας έφτασε κοντά στο πραγματικό μέγεθος. Τα παραπάνω φανερώνουν πόσο λάθος εντύπωση μπορεί να έχουμε για την εικόνα του σώματος μας.

  

Η σωστή αντίληψη του σώματος μας, βοηθάει στο να το χρησιμοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται αποφεύγοντας τις άσκοπες κινήσεις, με σωστό συντονισμό και εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και  να μάθουμε τις λειτουργίες και τις ανάγκες του.

Συγκεκριμένα σε ημιπληγικούς ασθενείς όπου η πάσχουσα πλευρά είναι παραμελημένη είναι μια καλή ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν και να εξερευνήσουν και τις δυο πλευρές για προσανατολισμό και συντονισμό.



Μερικές από τις ασκήσεις που δόθηκαν στα πλαίσια αυτού του μαθήματος ήταν: 
  • να συναρμολογήσουν το σκίτσο ενός σώματος ή μέσω της εφαρμογής ''body parts'' για παιδιά με  μεγαλύτερη δυσκολία στη λεπτή κινητικότητα 
  • να ονομάσουν τα διάφορα μέρη του σώματος πάνω τους 
  • να ονομάσουν τα διάφορα μέρη του σώματος πάνω σε ένα συμμαθητή του 
  • να ονομάσουν τα διάφορα μέρη του σώματος πάνω σε ένα σκίτσο 
  •  να ονομάσουν τα πιο κύρια εσωτερικά όργανα (καρδία, πνεύμονες, παχύ έντερο κτλ.) και να μάθουν για τις λειτουργίες αυτών
  • να ζωγραφίσουν το σώμα τους


Υπεύθυνη άρθρου: Ειρήνη Μανιαδάκη - Φυσιοθεραπεύτρια

Φωτογραφίες: ΕΕΕΕΚ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου