2 Ιουνίου 2014

Εκδρομή στον Αποκόρωνα!


Σήμερα πήγαμε εκδρομή στην άλλη πλευρά του νομού μας, στον Αποκόρωνα! Επισκεφτήκαμε πολλά και διαφορετικά μέρη που σαν στόχο είχαν να κατανοήσουμε τα διαφορετικά επαγγέλματα που ακόμα και σε αυτήν την εποχή, την εποχή της τεχνολογίας, υπάρχουν παρ'όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Το πρώτο μέρος που επισκεφτήκαμε ήταν το εργαστήριο φυσιτού γυαλιού στο Κόκκινο Χωριό, από τα ελάχιστα εργαστήρια που έχουν μείνει στην Ευρώπη. Ένας τεράστιος σωρός από σπασμένα μπουκάλια και γυαλιά βρίσκεται στην αυλή ενώ στην κύρια είσοδο υπάρχει το μαγαζάκι που έχει εκατοντάδες διαφορετικές γυάλινες φόρμες, ποτηράκια, κανάτες, φωτιστικά, ανθοδοχεία και ένα σωρό! Επισκεφτήκαμε το χώρο με προσοχή και με σεβασμό στα εύθραστα αντικείμενα. Από την πίσω πλευρά, υπάρχει το εργαστήριο με τους φούρνους σε υψηλή θερμοκρασία όπου με το μακρύ σιδερένιο καλάμι και την πνοή του τεχνίτη - δημιουργού μεταμορφώνεται σε αντικείμενο αξίας. Παρόλο που ο φούρνος ήταν κλειστός, ο δημιουργός κ. Ανδρέας Τζομπανάκης μας εξήγησε όλη τη διαδικασία δημιουργίας φυσιτών γυαλιών.


Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε τη Φάρμα - Κιβωτός του Νώε στο Βάμο. Στη φάρμα αυτή φιλοξενούνται διαφόρων ειδών ζώα, με τα πιο διάσημα τα πιθηκάκια που έγιναν ανάρπαστα και αγαπήθηκαν πολύ από τους μαθητές του σχολείου μας. Με την επίσκεψη μας στη φάρμα, οι μαθητές γνώρισαν από κοντά το επάγγελμα του κτηνοτρόφου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το επάγγελμα αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης, των καιρικών συνθηκών και της υγείας των ζώων.


Έπειτα, πήγαμε στο παραδοσιακό χωριό στο Γαβαλοχώρι και επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο. Το μουσείο φιλοξενείται σε ένα κτήριο αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των σπιτιών επί Τουρκοκρατίας. Η ξεναγός μας, η κ. Κατερίνα που είναι και το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου μας, η οποία η καταγωγή της είναι από το Γαβαλοχώρι, μας περιέργραψε με λεπτομέρειες όλους τους χώρους του σπιτιού και τη λειτουργικότητα τους. Η ξενάγηση έγινε σε επτά διαφορετικές αίθουσες όπως η εσωτερική αυλή, η παραδοσιακή κουζίνα με σαλονάκι, το πατητήρι, τα υπονοδωμάτια και οι αποθήκες. Αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το παραδοσιακό κέντημα με τη τεχνική του κοπανελιού αλλά και η διαδικασία επεξεργασίας του μεταξιού.


Τέλος, επισκεφτήκαμε τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συναιτερισμό Γαβαλοχωρίου όπου εκεί παράγονται παραδοσιακά προϊόντα κρητικής διατροφής, σαπούνια, είδη λαϊκής τέχνης με κυρίαρχο το κοπανέλι που φτιάχνεται μόνο στο Γαβαλοχώρι. Η γιαγιά, μέλος του συναιτερισμού μας έδειξε πως φτιάχνεται ένα κέντημα με το κοπανέλι και όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από την λεπτότητα της δουλειάς αλλά και από την ιδιαίτερη δυσκολία που το χαρακτηρίζει.


Για τη τεχνική του κοπανελιού η γιαγιά μας ανέφερε ότι σε ένα μικρό κυλινδρικό μαξιλάρι παραγεμισμένο με άχυρο τοποθετούν στην επιφάνεια του το χαρτί με το ζωγραφισμένο σχέδιο του πλεκτού. Κάθε σχέδιο περιλαμβάνει μόνο τα περιγράμματα και τις διασταυρώσεις, όπου θα τοποθετηθούν καρφίτσες γύρω από τις οποίες πλέκεται το κοπανέλι.

Η εκδρομή μας κατέληξε σε παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Γαβαλοχώρι. Όλοι μας περάσαμε πολύ όμορφα και γνωρίσαμε από κοντά καινούρια και διαφορετικά επαγγέλματα που διατηρούνται ακόμα και σήμερα με τον παραδοσιακό τους τρόπο. Μας άρεσε πολύ και η φυσική ομορφιά της περιοχής του Αποκόρωνα με τα γύρω γραφικά χωριουδάκια!

Ευχαριστούμε ΘΕΡΜΑ τον κ. Ανδρέα Τζομπανάκη, τη Φάρμα - Κιβωτό του Νώε, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου και τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συναιτερισμό Γαβαλοχωρίου για την εξαιρετική φιλοξενία και ξενάγηση!

Υπεύθυνη άρθρου: Ι.Γ. μαζί με την ομάδα τα "Αγρίμια" του ΕΕΕΕΚ Κισάμου

Φωτογραφίες: ΕΕΕΕΚ Κισάμου & Διαδίκτυο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου