11 Φεβρουαρίου 2014

«Οίνος ευφραίνει καρδία»

- Ξέρεις τι σημαίνει οίνος;
- Όχι κυρία, τί είναι;
- Είναι το κρασί!
- Πρώτη φορά το ακούω κυρία!


Με αυτή την εισαγωγή λοιπόν θυμηθήκαμε σήμερα με τα "Αγρίμια" μας την επίσκεψή μας στο Οινοποιείο Πνευματικάκη στο Δραπανιά Κισσάμου. Η ξενάγηση στους χώρους έγινε από την υπεύθυνη, η οποία μας συνόδευσε στους χώρους ξεκινώντας από το πρώτο στάδιο της αρχικής συγκομιδής των σταφυλιών μέχρι το κελάρι και το Μουσείο κρασιού. Στο πρωτότυπο αυτό μουσείο γίνεται αναπαράσταση των σταδίων παραγωγής του κρασιού στους τοίχους με αντίστοιχες ζωγραφιές από συνεργάτη καλλιτέχνη. Η έκθεση φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στους μαθητές που έκαναν θετικά σχόλια για τα επιτυχημένα σκίτσα. Να σημειώσουμε ότι οι αμπελώνες βρίσκονται σε κοντινή περιοχή ενώ το ξύλο των βαρελιών στο κελάρι εισάγεται από την Γαλλία και είναι εξαιρετικά ακριβό. Οι μαθητές ρώτησαν για ποιο λόγο δε χρησιμοποιείται ελληνικής προέλευσης ξύλο και η υπεύθυνη αποκάλυψε ότι η ποιότητα του ξύλου αποτελεί το μυστικό για τα κρασιά με πολύ καλή φήμη! Στο τέλος της ξενάγησης, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν ο καθένας από ένα μπουκάλι κρασί δώρο.


…Τα "Αγρίμια" όμως «χρώστανε» μια απάντηση από προηγούμενο άρθρο… Και δεν είναι άλλη από την αποκάλυψη της διαφοράς μεταξύ του λικέρ ροδιού και της κανελάδας. Το συστατικό λοιπόν που διαφοροποιεί τα δύο ροφήματα είναι το αλκοόλ το οποίο περιέχεται στα λικέρ ενώ απουσιάζει από την κανελάδα. Έτσι το δεύτερο μπορεί να ονομαστεί και αφέψημα ενώ το πρώτο θεωρείται ποτό. Στο κρασί αλκοολούχα προϊόντα παράγονται κατά το στάδιο της ζύμωσης των σακχάρων (που αποτελούν και το κύριο θρεπτικό συστατικό των σταφυλιών, αλλά και όλων των φρούτων).
  

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και η Δ/ντρια ευχαριστούν ΘΕΡΜΑ το Οινοποιείο Πνευματικάκη για την άψογη φιλοξενία και τα δώρα! 

Υπεύθυνη άρθρου: Υπεύθυνη εργαστηρίου μαγειρικής Ε.Α. και η ομάδα τα "Αγρίμια" του ΕΕΕΕΚ Κισάμου

Φωτογραφίες: ΕΕΕΕΚ Κισάμου
Οινοποιείο Πνευματικάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου