10 Ιανουαρίου 2014

Τι θα πιούμε σήμερα;

Μια μέρα είχαμε την ιδέα με τους μαθητές του ΕΕΕΕΚ να φτιάξουμε λικέρ για το παζάρι μας! Έτσι πήγαμε στον διπλανό κήπο της κ.Στέλλας (αγαπητή γειτόνισσα του σχολείου και εξαιρετικά φιλάνθρωπη κυρία) και της ζητήσαμε να κόψουμε λεμόνια και ρόδια. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η κ.Στέλλα αγκάλιασε την επιθυμία μας και με περίσσεια χαρά, μάς άφησε να γεμίσουμε 2 ολόκληρες μεγάλες σακούλες (μία με λεμόνια και μια άλλη με ρόδια ώστε να κάνουμε τα αντίστοιχα λικέρ).



 Λεμοντσέλο
(λικέρ ιταλικής “καταγωγής”)

Υλικά (για 3 φιάλες των 750ml)
15 λεμόνια
1,5 λίτρο ρακή

4 κούπες ζάχαρη

5 κούπες νερό

Εκτέλεση

Πλύναμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίσαμε πολύ καλά με ένα μαλακό πανί.

Με τη βοήθεια αποφλοιωτή ή καλύτερα με μαχαιράκια βγάλαμε τις φλούδες, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος της φλούδας (αφού τυχόν κομμάτια πικρίζουν).

Σε ένα μεγάλο βάζο που μας δάνεισε η κ.Κατερίνα (βοηθητικό προσωπικό στο σχολείο μας), βάλαμε μέσα τις φλούδες από τα λεμόνια και τη ρακή. Κλείσαμε αεροστεγώς το δοχείο (γυάλινο) και το αφήσαμε για 20 μέρες σε ένα ντουλάπι κλειστό (οποιοδήποτε σκοτεινό μέρος).

Όταν πέρασε ο καιρός, ετοιμάσαμε το σιρόπι. Βράσαμε το νερό με τη ζάχαρη και το αφήσαμε να κρυώσει. Στραγγίξαμε το περιεχόμενο του μεγάλου βάζου (που πλέον είχε αποκτήσει ένα ζωντανό κίτρινο χρώμα) ώστε να μείνει μόνο το υγρό αλκοολούχο ποτό.

Στη συνέχεια ανακατέψαμε το ποτό με το σιρόπι. Χρησιμοποιώντας φίλτρα του καφέ, μεταφέραμε το λικέρ μας σε μπουκάλια.




 Σπιτική λεμονάδα

Υλικά
500 ml φρέσκος χυμός λεμόνι
400 γρ ζάχαρη
200 ml νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό και λιώνουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στίβουμε τα λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό.
Με τη βοήθεια σύρματος ανακατεύουμε τα 1 και 2 πολύ καλά. Τοποθετούμε τη λεμονάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρεται σε ποτήρι που έχουμε γεμίσει νερό μέχρι τα 2/3 και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με το συμπυκνωμένο έτοιμο χυμό λεμονάδας.



Λικέρ ρόδι

Υλικά
1,5 φλυτζάνι σπόρους ροδιού (3-4 ρόδια)
1 φλυτζάνι ρακή
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας
2 γαρύφαλλα


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε, και από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 30 λεπτά και όταν παγώσει τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στην άκρη για 24 ώρες.
Όταν γίνει το σουρώνουμε και το βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Παρακάτω θα δείτε τα στάδια που ακολούθησαν "τα Αγρίμια" του εργαστηρίου Μαγειρικής για να φτιάξουν το λικέρ ρόδι…

Αφού έφτιαξαν τα παραπάνω ποτά, τα αγρίμια αναζήτησαν πληροφορίες για τα οφέλη που προσφέρουν τα δύο αυτά φρούτα στον οργανισμό και την υγεία μας!





ΛΕΜΟΝΙ

Το λεμόνι ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, όπως και τα πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρεϊπ-φρουτ αλλά και άλλα φρούτα των οποίων οι καρποί παρέχουν άφθονο χυμό. Ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα και χρειάζεται πολύ νερό. Χρησιμοποιείται στα φαγητά για να αποδώσει ξινή γεύση ενώ το ξύσμα του προστίθεται σε πολλά γλυκά για το ιδιαίτερο άρωμα και την έντονη γεύση του. Ακόμα η φλούδα του μπορεί να δώσει έξτρα νοστιμιά σε φαγητά που ψήνονται κυρίως στο φούρνο!

Από στοιχεία διαφόρων μελετών φαίνεται ότι το λεμόνι:
Διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από ενδεχόμενες καούρες ή φουσκώματα.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (δηλαδή το σύστημα του οργανισμού που αντιστέκεται στις ασθένειες) και χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, προστατεύει από κρυολογήματα.
Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχει ενυδατώνει το δέρμα και προστατεύει από την εμφάνιση ακμής και ρυτίδων.
Βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.
Λόγω της οξύτητάς του καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή.
Συμβάλλει στην αντικατάσταση των αλάτων που χάνει το σώμα μας ειδικά μετά από έντονη άσκηση.

Επίσης κάποιοι λένε ότι ο χυμός του είναι δυνατό να…
Ανακουφίσει πιο γρήγορα σε περιπτώσεις εμφάνισης λόξιγκα.
Σταματήσει πιο γρήγορα ενδεχόμενη αιμορραγία από τη μύτη (βάζοντας στο ρουθούνι ένα βαμβάκι ποτισμένο με σταγόνες λεμονιού) και τέλος…
Εξαφανίσει φακίδες (εάν τις τρίβουμε κάθε βράδυ με φέτες λεμονιού)!!!

Τέλος είναι “κοινό μυστικό” ότι το νερό με λεμόνι ή/ και μέλι λειτουργεί αποτοξινωτικά, δηλαδή απομακρύνει τις τοξίνες (ουσίες που σε μεγάλες συγκεντρώσεις βλάπτουν τον οργανισμό), ενώ επίσης καταπραΰνει τον πονόλαιμο και προλαμβάνει τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα.

Πηγές:

iatrognosi: Το νερό με λεμόνι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία

FOODMATERS: 16 Health benefits of drinking warm lemon water



ΡΟΔΙ

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες:
C, η οποία μας βοηθά να μην αρρωσταίνουμε
Α, που συμβάλλει στην καλή όραση
Ε, ώστε να έχουμε υγιές και ωραίο δέρμα

Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου που είναι βασικό συστατικό στο αίμα, κάλιο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών, διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τη γήρανση και την εξασθένηση του οργανισμού και φυτικές ίνες για καλή λειτουργία του εντέρου!

Μπορείτε να σκεφτείτε ποια είναι η διαφορά του λεμοντσέλου από τη σπιτική λεμονάδα όπως και του λικέρ ροδιού από την κανελάδα;

Μα φυσικά ότι τα πρώτα περιέχουν ως συστατικό το αλκοόλ ενώ τα δεύτερα όχι!


Τι είναι όμως το αλκοόλ;;;

Σε μια από τις επόμενες εκδρομές (επίσκεψη σε οινοποιείο) θα μάθουμε… και θα δώσουμε σε προσεχές άρθρο τα απαραίτητα στοιχεία για αυτό το συστατικό!!


Υπεύθυνη άρθρου: Υπεύθυνη εργαστηρίου μαγειρικής Ε.Α. μαζί με την ομάδα "Τα Αγρίμια του ΕΕΕΕΚ Κισάμου"

Φωτογραφίες: ΕΕΕΕΚ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου