18 Δεκεμβρίου 2013

Κανελάδα



 

Ένα ρόφημα που προτίμησαν πολλοί στο παζάρι!! Είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα παρασκευάσματα που μπορεί κανείς να ετοιμάσει και να απολαύσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες!


Υλικά

1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
1,5 λίτρο νερό
5 ξυλάκια κανέλας
10 γαρύφαλλα
1 κλωνάρι αμπαρόριζα (μοσχόφυλλο)

Η διαδικασία εκτέλεσης είναι απλή. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για περίπου 1 ώρα (μπορεί και παραπάνω). Προς το τέλος ρίχνουμε και το μοσχόφυλλο.


Χρησιμοποιώντας ένα στραγγιστήρι, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε κανάτα ή άλλους περιέκτες.


Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός χωνιού μεταφέρουμε το περιεχόμενο μιας κανάτας σε αποστειρωμένα μπουκάλια (δηλαδή σε τελείως στεγνά μπουκάλια, τα οποία προηγουμένως έχουμε ζεματίσει σε καυτό νερό στο φούρνο ή στη κουζίνα).



Ο μαθητής "Αγρίμι" κάνει παιχνιδάκια και μεταφέρει ταυτόχρονα κανελάδα από δυο δοχεία!!

Άλλος μαθητής "Αγρίμι" κλείνει τα μπουκάλια με τους αντίστοιχους φελούς.

Και έτοιμες οι κανελάδες!!


Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ αναζήτησαν πληροφορίες για τις ιδιότητες της κανέλας και συγκέντρωσαν τα παρακάτω στοιχεία:

Περιέχει σημαντική ποσότητα μαγγανίου, αλλά και φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Συμβάλλει στην ομαλή χώνευση επειδή καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.

Χάρη στην παρουσία ενός συστατικού της (σιναμαλδεϋδη) βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων (κατάσταση κατά την οποία πήζει το αίμα οπότε σταματάει η κυκλοφορία του).

Επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη στους διαβητικούς βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο (δηλαδή την ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα).

Οι θεραπευτικές της ιδιότητες συνοψίζονται στην αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιεπιληπτική και διουρητική δράση.

Τρόποι χρήσης της κανελάδας
Μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες κανελάδας στο τσάϊ (προσδίδει γλυκιά γεύση και άρωμα). Ή να την πιείτε σαν σπιτικό αναψυκτικό αραιώνοντας την σε νερό (βάλτε σε ένα ποτήρι 1/3 κανελάδα και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό). Τέλος μπορείτε να την απολαύσετε σε μικρό ποτηράκι με 1-2 παγάκια (όπως πίνουμε τα λικέρ).


Πηγές



Υπεύθυνη άρθρου: Υπεύθυνη εργαστηρίου μαγειρικής Ε. Α. μαζί με την ομάδα "Τα αγρίμια του ΕΕΕΕΚ Κισάμου"


Φωτογραφίες: ΕΕΕΕΚ Κισάμου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου